977 10 32 16 secomsa@secomsa.cat

El 5 de març, la presidenta de SECOMSA i vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix CampRosa M.Abelló, va participar en la reunió constitutiva del grup Economia Circular H2 de la plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud. Amb la mirada posada en el futur, els 5 punts de l’ordre del dia van ser els següents:

  • Situació i propers passos Vall H2 CATSUD
  • Plataforma i grup operatiu socialització
  • Aportació, iniciativa i expectatives
  • Reptes i palanques de l’economia circular H2
  • Sinergies i línies de treball

El propòsit del grup Economia Circular H2 és desenvolupar la bioeconomia circular de l’hidrogen per una societat climàticament neutre i intel·ligent amb l’ús dels recursos. Concretament, SECOMSA, com a organització membre, s’ha fixat com a objectiu principal ser el més sostenible possible en la gestió de residus dins la mateixa empresa, produïnt per l’autoconsum en la flota pròpia.

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud és l’eina que agrupa més de 50 empreses i entitats del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per fer front a la transició energètica. En aquesta reunió constitutiva, la plataforma ha près força i i pretén convertir-se en referent en hidrogen verd, aquell que s’obté de fonts renovables. La plataforma, liderada per la Universitat Rovira i Virgili, compta amb més de 30 projectes d’organitzacions del territori vinculades a aquesta energia renovable, i treballa per aconseguir una xifra òptima d’iniciatives que generin impacte social, econòmic i ambiental de manera sostenible.

Aquests projectes posen el foco en l’hidrogen verd i treballen entorn a tres eixos principals: la mobilitat, l’economia circular i les infraestructures essencials necessàries. Alguns dels seus marcs d’actuació són: la gestió de residus, les químiques, el Port de Tarragona, la formació i la recerca.

Actualment la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud forma part dels 27 projectes que s’han proposat al govern de la Generalitat de Catalunya per aconseguir part dels recursos del fons de finançament Next Generation EU (Pla de recuperació de la Unió Europea), el paquet d’estímul econòmic més gran de la història de la UE per tal de superar la greu crisi social i econòmica derivada de la pandèmia Covid-19. Es tracta de 27 iniciatives que tenen com a objectiu canviar l’actual model productiu català en un de major recorregut, inclusiu, resilient i sostenible, i que tenen capacitat per a augmentar la competitivitat i el potencial de desenvolupament del país.

El Next Generation EU és un instrument temporal per finançar el canvi i la modernització de l’economia europea verda i digital. Compta amb un pressupost de 750.000 milions d’euros que proporcionaran subvencions i préstecs als estats membres de la Unió Europea durant els propers 7 anys.

El Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) és l’instrument del Next Generation EU que compta amb el 90% del pressupost total: 672.000 milions d’euros. Per aconseguir el finançament del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència, els estats membres han de presentar els seus plans nacionals, i assignar el 70% d’aquests diners en els primers dos anys: 2021 i 2022.